ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ"ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ":

15.6.09

Τασώ Καββαδία


Γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η απόφασή της να γίνει ηθοποιός, βρήκε αντίθετη την αυστηρών αρχών οικογένειά της, οι οποίοι την ώθησαν στο να παντρευτεί με το βιομήχανο Αντώνη Σαλαπάτα, με τον οποίο χώρισε μετά από 7 χρόνια.
Μετά το διαζύγιό της, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο και πήγε στο Παρίσι, όπου πήρε μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου μόδας, διακοσμητικής και έντυπης εικονογράφησης. Επιστρέφοντας στην Αθήνα και έπειτα από προτροπή του Γιάννη Τσαρούχη, γράφτηκε στο Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν, μένοντας μαζί του 3 χρόνια ως μαθήτρια και άλλα 4 ως ηθοποιός, στο νεοσύστατο τότε “Θέατρο Τέχνης”, παίζοντας ρόλους ρεπερτορίου. Μετά την αποχώρησή της από το Θέατρο Τέχνης”, συνεργάστηκε με θιάσους όπως: Μ. Φωτόπουλου, Μ Αρώνη, Δ. Μυράτ, Λ. Τριβιζά, Τ. Καρέζη – Κ. Καζάκου, Ν. Κούρκουλου κ.ά.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1954, στην ταινία Κυριακάτικο Ξύπνημα (Δημήτρης Χόρν / Έλλη Λαμπέτη / Γιώργος Παππάς). Καθιερώθηκε στο σινεμά για τους ρόλους της αυστηρής και στριμμένης. Ακόμα, για ένα μικρό διάστημα εργάστηκε ως κειμενογράφος και παρουσιάστηκε σε εκπομπές της ΕΡΑ και ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Ελευθερία”.
Το 1965, παντρεύτηκε το δημοσιογράφο Βασίλη Καζατζή και λίγο αργότερα ξεκίνησε τη συνεργασία της με την εκδοτική εταιρεία “Πάπυρος Πρες”, μεταφράζοντας, με μεγάλη επιτυχία, αισθηματικά και αστυνομικά βιβλία τσέπης και στη συνέχεια λογοτεχνικά βιβλία.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σειρά “Ο σπαγγοραμένος” και σε πολλά θεατρικά μονόπρακτα, μεταφρασμένα από την ίδια.
Χαρακτηριστικοί Ρόλοι: Το Κλωτσοσκούφι, Η Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα, Στεφανία, Καπετάν Φάντης Μπαστούνι, Όλγα Αγάπη μου, Ξύπνα Βασίλη, Μια Τρελλη Τρελλή Σαραντάρα, Η Αμαρτία της Ομορφιάς. grcinema.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου