ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ"ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ":

3.7.09

''Καλό ταξίδι'' αγαπημένη Άννα



Μία από τις αγαπημένες πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, η Αννα Παϊταζή, «έφυγε» προχθές σε ηλικία 86 χρόνων.
Η δεύτερη υπέροχη Μαντάμ Σουσού (μετά τη Μαρίκα Νέζερ και πριν από την Αννα Παναγιωτοπούλου) της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς και η αξιαγάπητη κυρία Ουρανία του «Λούνα παρκ» και πιο πρόσφατα θεία του Δόγκανου (στο «Εκείνες και εγώ») ευτύχησε να παίξει πολύ σημαντικούς ρόλους στην καριέρα της και να ζήσει μια όμορφη ζωή. Ηταν παντρεμένη με τον δικηγόρο Ηλία Ανδρίτσο, «έναν εκλεκτό άνθρωπο», όπως τον περιγράφουν όσοι τον γνώριζαν και μαζί είχαν αποκτήσει μία κόρη, την Ευτυχία και ένα γιο, τον Φοίβο. Ο θάνατος του συζύγου της πριν από τριάμισι χρόνια την κλόνισε ψυχολογικά και σταδιακά κατέρρευσε. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια έπαιζε στο θέατρο στο πλευρό του Κώστα Καζάκου στο έργο του Τσέχωφ «Οι τρεις αδερφές».
Η ηθοποιός είχε γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό από τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις και ιδιαίτερα από τη συμμετοχή της στο δημοφιλές «Λούνα παρκ» του Γιάννη Δαλιανίδη. Ο κόσμος την αγάπησε πολύ μέσα από το ρόλο της Ουρανίας, η οποία κατάφερνε πάντα να νευριάζει τον κυρ-Γιώργο -τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο- ο οποίος της φώναζε συνεχώς.Υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές πρωταγωνίστριες του θεάτρου, ενώ αξέχαστη ήταν στις ερμηνείες της στον κινηματογράφο. «Ενας ιππότης για τη Βασούλα», «Για ποιον χτυπάει η κουδούνα», «Η ζούγκλα των πόλεων», «Κορόιδο γαμπρέ», «Ο γίγας της Κυψέλης», «Ο γόης» και «Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά» ήταν μόνο μερικές από αυτές.«Ηταν φτιαγμένη από τη στόφα της μεγάλης θεατρίνας. Εχει μεγάάλη ιστορία και περγαμηνές στο θέατρο. Μα πάνω απ’ όλα ξεχώριζε για το ήθος της, ήταν πραγματική κυρία» λέει στην «Espresso» η Μάρθα Καραγιάννη, η οποία συνεργάστηκε μαζί της στην παράσταση του έργου «Χαμάμ γυναικών».Η Αννα Παϊταζόγλου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1943 γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δασκάλους τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Δημήτρη Ροντήρη, και συνέχισε τις σπουδές στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε με το θίασο του Τζ. Καρούσου ερμηνεύοντας τη Γέτσικα στο έργο του Σαίξπηρ «Ο έμπορος της Βενετίας». Το 1947 ίδρυσε με άλλους συναδέλφους της τη «Μικρή Σκηνή» και έπαιξε την Αμάντα στο «Γυάλινο κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς και την Ηρα στο έργο του Σιν Ο’Κέιζι «Η Ηρα και το παγόνι». Μετά τη συνεργασία της με το θίασο της κυρίας Κατερίνας εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για σπουδές.Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους θιάσους: Κώστα Μουσούρη, Θέατρο Τέχνης, Γιώργου Παππά - Ελένης Χατζηαργύρη, Γιώργου Παππά - Ελλης Λαμπέτη - Δημήτρη Χορν, Βασίλη Διαμαντόπουλου. Προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο από το οποίο έφυγε και επέστρεψε τρεις φορές συμμετέχοντας σε παραστάσεις πολύ σημαντικών έργων. Συνεργάστηκε επίσης με τους θιάσους Αλέκου Αλεξανδράκη - Αλίκης Γεωργούλη, Δημήτρη Μυράτ, Αντιγόνης Βαλάκου - Αλέκου Αλεξανδράκη, Ελσας Βεργή, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Σμαρούλας Γιούλη, Ζωής Λάσκαρη - Βασίλη Τσιβιλίκα κ.ά.Επαιξε σε πολλά θεατρικά έργα που προβλήθηκαν από την τηλεόραση και συμμετείχε στις τηλεοπτικές σειρές «Μαντάμ Σουσού», «Λούνα παρκ», «Η Θέμις έχει κέφια», «Χωρίς φόβο και πάθος», «Το σπίτι της θείας», «Το σόι μας», «Εσύ αποφασίζεις», ενώ το 2005 υποδύθηκε την Πολίτισσα πεθερά στο «Επτά θανάσιμες πεθερές».Η κηδεία της Αννας Παϊταζή θα γίνει σήμερα από το Β’ Κοιμητήριο της Αθήνας. madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου