ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ"ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ":

1.10.09

Νίκος Τζόγιας


Ο Νίκος Τζόγιας του Κωνσταντίνου, (1921-1996), ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου και ζωγράφος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1921 και ήταν πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Είχε επίσης παρακολουθήσει μαθήματα στη Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Εργάσθηκε κυρίως στο Εθνικό θέατρο από το 1944-1946 καθώς και στο ελεύθερο θέατρο με τον θίασο του Γ. Μουσούρη, Κουν, Λογοθετίδη - Κατερίνας (1947-1957) και στο δικό του θίασο Χατζηαργύρη-Τζόγια (1955). Από το 1957 συνεργάζονταν με το Εθνικό θέατρο, όπου και αργότερα ανέλαβε διευθυντής και καθηγητής της Υποκριτικής.

Σημαντικότεροι ρόλοι που υποδύθηκε ήταν «Τσιμισκής» στο έργο Θεοφανώ του Τερζάκη, «Καποδίστριας» του Καζαντζάκη, «Μαρκήσιος Πόζα» στο Δον Κάρλο του Σίλερ, «Μπέκετ» του Ανούι, «Βασιλιάς Ληρ», «Ριχάρδος Γ’», «Έμπορος της Βενετίας» κ.ά.. Πρωταγωνίστησε επίσης σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και σε τηλεοπτικές σειρές ενώ πάμπολλες ήταν οι ραδιοφωνικές του συμμετοχές.

Παράλληλα ο Νίκος Τζόγιας ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική όπου πίνακές του είχε παρουσιάσει σε αρκετές εκθέσεις όπως στην Έκθεση ζωγράφων ηθοποιών στη Γκαλερί «Ροτόντα».

Ο Νίκος Τζόγιας πέθανε στην Αθήνα της οποίας και ήταν μόνιμος κάτοικος την 1η Απριλίου του 1996.


wikipedia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου