ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ"ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ":

5.10.09

Μπέτυ Αρβανίτη


Η Μπέτυ Αρβανίτη (Ελισάβετ) είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 4 Αυγούστου 1939. Υπήρξε από τις πιο ξακουστές πρωταγωνίστριες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. Κυρίως έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της σε ταινίες - παραγωγές της Φίνος Φιλμς τις δεκαετίες του 60' και του 70'.

Η Μπέττυ Αρβανίτη ειναι παντρεμένη με τον Βασίλη Πουλαντζά σε τρίτο γάμο. Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης ειναι γιος της από τον πρωτο της γάμο με τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη.

Από το 1987 ηγείται της θεατρικής Εταιρίας "Πράξη" που εδρεύει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνιας, σχήμα που θεωρείται από τα πλεον ποιοτικά στην Ελλάδα. Εχει ανεβασει πάμπολλα έργα συγγαφέων όπως οι Ίψεν, Πιραντέλο, Πίντερ, Στριντμπεργκ, Έικμπορν, Τσέχοφ, Ντίρενματ, Ζενέ κλπ, εχοντας συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ελληνικού χωρου όπως τους Μίνω Βολανάκη, Λευτέρη Βογιατζή, Στάθη Λιβαθηνό, Νίκο μαστοράκη, Τάσο Μπαντή, Νικαίτη Κοντούρη, Βίκτορα Αρδίττη κλπ. Εχει παιξει στον "Ιππόλυτο", σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στην Επίδαυρο (1989). Τη δεκαετία του 70 πρωταγωνιστησε σε πετυχημένες σειρές του BBC, με πιο γνωστη την Who pays the ferryman.

wikipedia


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου