ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ"ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ":

14.10.09

Γιάννης Φέρτης


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης. Πρωτοεμφανίστηκε με το Θέατρο Τέχνης το 1959, στο έργο “Η ηλικία της νύχτας” και ακολούθησαν έργα όπως, “Ορνιθες”, “Ευριδίκη”, “Γλυκό πουλί της νιότης” (πλάι στη Μελίνα Μερκούρη) και αργότερα με το Θίασο Διονυσίων “Επικίνδυνη στροφή”, “Ασκηση πέντε δακτύλων”, “Το θαύμα της Άννας Σάλιβαν”, “Μικρή μας πόλη”, “Πέγκ καρδούλα μου”, “Ιστορία του Ιρκούτσκ”, “Ένας μήνας στην εξοχή”, “Ο δικέφαλος αετός” κ.ά.

Στο μεταξύ παντρεύτηκε την ηθοποιό Ξένια Καλογεροπούλου, με την οποία ίδρυσαν δικό τους θίασο και ανέβασαν τα έργα: “Γλάρος”, “Αφροδίτη και ντετέκτιβ”, “Καημένε μου Μάρικ”, “Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος”, “Άλμπουμ”, “Η ηδονή της τιμιότητας”, “Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες”, “Επιθεωρητής”, “Αυγουστιάτικο φεγγάρι”, “Λουβ”, “Φτωχέ φονιά”, “Ο Δάσκαλος”, “Η Αστυνομία”, “Ο άνθρωπος”, “Το κτήνος και η αρετή” κ.ά. Στη συνέχεια έπαιξε “Βάκχες” στο Κ.Θ.Β.Ε. και στο Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο, του οποίου έγινε συνιδρυτής, εμφανίστηκε στα έργα “Καπιταίν Σελ Καπιταίν Εσό” και “Η μάνα”.

Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη συνέπραξε στο “Νυφικό κρεβάτι”, με τους Καρέζη – Καζάκο, συμπρωταγωνίστησε στην “Παναγία των δολαρίων” και με τους Μερκούρη – Κατράκη έπαιξε στο έργο, “Συντροφιά με τον Μπρεχτ”.

Αμέσως μετά ίδρυσε δικό του θίασο και ανέβασε έργα όπως: “Βρικόλακες”, “Γλυκό πουλί της νιότης”, “Μπέντ”, “Το τέλος της κυρίας Τσέηνυ”, “Οργισμένα νιάτα”, “Το πιο αληθινό”, “Αμαντέους”, “Μαύρη κωμωδία”, “Επικίνδυνες σχέσεις”.

Επίσης συμμετείχε στις επιθεωρήσεις “Γελάς Ελλάς Αγελάς” και “Χορός Οζαλόγκου.
Ακολούθησαν τα έργα: “Ξενοδοχείον Παράδεισος”, “Λοκαντιέρα”, “Καινούργια σελίδα” και με το Αμφιθέατρο στις παραστάσεις, “Ορέστεια (Ορέστης), “Βόυτσεκ”, “Ηλέκτρα (Ορέστης), “Άμλετ” (Άμλετ), “Βάκχες” (Διόνυσος). Με το Θίασο Δρώμενα στα έργα “Γλάρος” (Τριγκόριν) και “Δανειστές”.

Στον κινηματογράφο το ντεμπούτο του το έκανε το 1961, με τις ταινίες Ποια Είναι η Μαργαρίτα (Δαδήρας Ντίμης) και Αγάπη και Θύελλα (Καψάσκης Σωκράτης).

Το 1976, έκανε την είσοδό του στην τηλεόραση με τη σειρά, “Αθάνατες ιστορίες αγάπης”, ενώ η φωνή του είναι “σήμα κατατεθέν” στο χώρο της διαφήμισης.

Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μιμή Ντενίση.
grcinema.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου