ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ"ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ":

11.10.09

Γιώργος Μούτσιος


Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1932. Σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου. Μόλις αποστρατεύτηκε έφυγε για τη Βιέννη, όπου έκανε ανώτερες σπουδές φωνητικής στη Μουσική Ακαδημία και θέατρο και σκηνοθεσία στο Reinhardt Seminar. Ως μαθητής ακόμη είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο και αργότερα με τη Λυρική Σκηνή (όπερα και οπερέτα). Με τη Εθνικό Θέατρο πήρε μέρος στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι. Στο ίδιο φεστιβάλ με το Θέατρο Τέχνης συμμετείχε στις “Όρνιθες”, όπως επίσης και στο Φεστιβάλ Σέξπιρ στο Λονδίνο.

Είχε πολλές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Αθηνών, όπως “Carmina Burana” με την φιλαρμόνικα Ουγγάρικα. Έχει τραγουδήσει με τον Pablo Casals στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τον Igor Stravinsky, τον Ανδρέα Παρίδη, τον Μάνο Χατζιδάκι κ.ά. Έλαβε μέρος στην παράσταση “Όρνιθες” του Μορίς Μπεζάρ και στη Βασιλική Όπερα των Βρυξελλών και τραγούδησε σε διάφορες συναυλίες στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης.

Στο ελεύθερο θέατρο συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους θιάσους ως ηθοποιός αλλά και ως θιασάρχης. Χαρακτηριστικός “κακός” του ελληνικού κινηματογράφου, με εμφανίσεις και στην τηλεόραση. Το ντεμπούτο στον κινηματογράφο, το έκανε το 1951, στην ταινία Ριρίκα.

Επιλογές από τη δισκογραφία του: “Το καταραμένο φίδι” (1964), “Ελένη” (1965), “Όρνιθες” (1966), “Τραγούδια αγάπης” (1969), “Τρωικός πόλεμος” (1975), “Βίκτωρ, Βικτώρια” (1984), “Συναυλίες στον κεντρικό Ορφέα” (1985).

grcinema.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου