ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ"ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ":

16.11.09

Καίτη Ντιριντάουα


Η Καίτη Ντιριντάουα ήταν ηθοποιός του μουσικού θεάτρου και τραγουδίστρια, σύζυγος του Κώστα Χατζηχρήστου, με τον οποίο είχε αποκτήσει μία κόρη. Ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, εξαιτίας της οποίας υπέστη διώξεις και εξορίες.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920 και έκανε σπουδές Χορού στις σχολές Μοριάνοβ και Ζουρούδη. Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Αικατερίνη Οικονόμου. Εργάστηκε αρχικά στην περίφημη "Μάντρα" του Αττίκ και στη συνέχεια στο Θίασο του Μακέδου, ως τα πρώτα χρόνια της Κατοχής. Το Ντιριντάουα ήταν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που θυμίζει την ομώνυμη πόλη της Αιθιοπίας. Υπήρξε αγωνίστρια στο ΕΑΜ. Καταδικάστηκε από τους Γερμανούς σε φυλάκιση 3 ετών . Για τη συμμετοχή της στην Αντίσταση εξορίστηκε μαζί με άλλους αντιστασιακούς στη Μακρόνησο, μετά στη Χίο και έπειτα στο Τρίκερι. Έπαιζε στο θέατρο ως το 1966. Πέθανε από ανακοπή της καρδιάς, σχεδόν ξεχασμένη, στις 9 Φεβρουαρίου του 1996, σε ηλικία 75 ετών.

Φιλμογραφία

  • Κοινωνική σαπίλα (1932)
  • Διπλή θυσία (1945)
  • Ριρίκα (1951) .... Ριρίκα
  • Δράκουλας και Σία (1959)
ΠΗΓΗ

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Με συκοφαντούν ότι πρόδωσα Άγγλους. Είναι ψέμα. Εγώ είμαι Ελληνίδα! Ζήτω η Ελλάς - ζήτω η Αγγλία!".Χαχαχαχαχα. Αυτά φώναζε επί κατοχής η "αγωνίστρια" Ντιριντάουα. Και μετά την κατοχή οι Άγγλοι γίναν ξαφνικά εχθροί για τους "αγωνιστές". Η σαπίλα στο μεγαλείο της.

Δημοσίευση σχολίου